Mälestise nimi Rakvere kohtuhoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Kohtuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Meie kreisilinnade üks paremini säilinud varaklassisstlik ametihoonete. Paikneb peatänavate ristumiskohas ja oli 18.-19.s. Rakvere suurim ning esinduslikem hoonekompleks.

Mälestise kirjeldus

Varaklassitsistlik, tugeva barokse kallakuga, krohvitud kivihoone, kaetud kelpkatusega. Fassaadi liigendavad rustikaga liseenid ja simss, aknad on rühmitatud ja krohviääristega. Käesoleva sajandi alguses asendati algne lai kaaruks lihtsa ristkülikukujulisega ja selle kõrvale tehti kitsad aknad. Põhiplaanilt ristkülikukujuline hoone, mida läbib keskne vestibüül, kust suunduvad kummalegi poole kitsad vahekoridorid. I korrus on võlvlagedega. Hoones 2 suurt mantelkorstnat. Algselt olid I korrusel rentei(tsaariaegse riigikassa osakond Eesti- ja Liivimaal) ja vangla, II korrusel kohturuumid. Siin on olnud veel sõjaväekasarm ja -laatsaret, peavaht monopolipood, raamatukogu jm. 1936 avati kahes II korruse ruumis muuseumi ekspositsioon.(EA)

Ehit. 1780 a-te II p. kubermanguarhitekti J.Mohri tüüpprojekti järgi. 1798-1963 oli linna valduses.
Siseruume on korduvalt ümber ehitatud. Osal. taastati algne ruumilahendus 1970 a-il, ühtlasi asendati 1939 väljavahetatud aknad taas algsetega, millest I korruse neli keskmist olid säilinud ning kaotati käesoleva sajandil tehtud sissepääsud.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevööndi ulatust ei määratleta, mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal reg. nr. 27012

-Vanalinna selts avab majadel infotahvlid

- Rakvere kohtuhoone saab aastaga uue näo