Mälestise nimi Rakvere pangahoone
Ehitisregistri ehitis büroohoone (108009504)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

1930. aastatele iseloomuliku arhitektuuriga esinduslik pangahoone väikelinna peaväljaku ääres.

Mälestise kirjeldus

Väikelinnale iseloomulik pangamaja paikneb madala paekivist müüriga piiratud avaral krundil turuplatsi lääneküljel. Kolmekorruselise kompaktse mahuga hoone esimesel korrusel on kauplused. Põhja küljest, Parkali tänava poolt pääseb hoone teisele korrusele, kus paikneb läbi kahe korruse ulatuv operatsioonidesaal ja teistesse pangaruumid. Hoovi poolt pääseb kolmandal korrusel asuvatesse korteritesse ja lõuna poolt lõunatiivas olevatesse korteritesse. Hoone põhiplaan ja üldlahendus on sarnased pangahoonetega Viljandis (arhitekt Karl Burman, 1927) ja Petseris (insener Ferdinand Adoff, 1928). Rakvere pangamaja juures on loobutud kõrgest kelpkatusest ja jõulistest kontrastidest, funktsionalismilähedase rahuliku fassaadi kasuks. Peamise aktsendi loob pangahoonele sammastega hooneosa peafassaadi keskel, mille taga paikneb pangasaal. Esindusliku ja vertikaalse fassaadirütmi loovad karniisijoonest pisut kõrgemal paiknevad ümmarguste pööninguakendega rõhutatud kõrged saaliaknad ning nende vahel paiknevad sihvakad sambad. Pangahoone üldilme on mahtude osas säilinud. Hoone siseviimistlust on erinevate remontidega muudetud. Ruumide funktsiooni muutudes on vahetatud mõnede uste asukohti, kuid põhiline algupärane ruumijaotuse süsteem on säilinud. Teise korruse pangasaali originaalkujundus on 1980. aastatel remonttöödega välja vahetatud. Aknad on välja vahetatud 1980ndatel aastatel puitraamidega algupäraste koopiatega. Keldrikorruse aknad pea kõik kinni ehitatud. Algupärasena on säilinud korter hoone kagupoolses osas kolmanda korruse, seal hulgas ruumijaotus, uksed, uksesulused, tammeparkett-põrandad ja radiaatorid. Seda korterit kasutatakse algupärastest korteritest ainsana veel tänaseni korterina. Teised korterid on kasutusel äripindadena. Hoone kolm trepikoda on heas korras ja säilinud algupärasena tänaseni, seal hulgas paekivist astmetega trepp, puitkäsipuu ja sepis trepivõre ning seintel radiaatorid. Lisaks on algupärasel kujul säilinud pangasaali viiv lai paekiviastmetega trepp ja teise korruse pangasaali klaasvaheuksed. Samuti on säilinud panga varakamber oma metalluksega.

Mälestise ajalugu

Eesti Panga Rakvere osakonna hoone projekteeris Rakvere turuplatsil äärde insener Ferdinand Adoff. Algselt suurejoonelisena kavandatud polüfunktsionaalse üürikorteritega hoone asemele ehitati aastatel 1932-1933 mõnevõrra tagasihoidlikum hoone.