Mälestise nimi Rakvere ühisgümnaasiumi hoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Eesti funktsionalistliku kooliarhitektuuri ja arhitekt Alar Kotli sõjaeelse loomingu ilmekamaid näiteid.

Kirjeldus

Hoonele on omane funktsionalistlikule arhitektuurile iseloomulik hooneosade vaba paigutus, valged liigendamata seinapinnad ja ümaraknad. Funktsionalismile iseloomulik on fassaadil aktsent: efektne tornitaoline ümarärkel, mis asub klassitiiva koridori keskjoonel, kujundades koos suurejoonelise trepistikuga mõjuva siseruumi. Rakvere koolihoone on eesti esimesi eraldi aulaga ja võimlaga koolimaju. Aulat kaunistab traditsionalistlik tumedast puidust kassettlagi. Hoonele lisab väärikust paekivist vapp trepiakna kohal, sokkel ja pidulik sissepääs.

Ajalugu

Projekteeritud 1935. aastal arhitekt Alar Kotli poolt ja ehitatud aastatel 1936-1938. Kooli võimla valmis 1939. aastal. 1982.avati peaukse kõrval kooli vilistlase Alar Kotli mälestustahvel (autorid Eha ja Kalju Reitel).

-Rakvere Gümnaasiumis alustati ehitusega