Mälestise nimi Arkna mõisa peahoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Hooneterikka mõisaansambli härrastemaja.

Mälestise kirjeldus

Neorenessanslike detailidega historitsistlik 2-korruseline kivist peahoone. Esifassaadi kujundavad 4-nurksete tulpadega liigendatud, keskosas astmikfrontooniga eeskoda ning kaks ebasümmeetriliselt paiknevat risaliiti, tagaküljel on eenduv tiibehitus. Algselt oli hoone II korrusel kitsad piluaknad (praeguseks ümberehitatud), S-tiival paiknes klaasveranda.I korruse esindusruumide planeering on anfilaadne, säilinud on algset sisustust (sh. nikerdatud uksepiirdeid, reljeefsetest glasuurkahlitest suur kamin jne.).

Mälestise ajalugu

Arkna mõis tekkis samanimelise veski juurde 15. – 16. sajandil. Järjepidev areng katkes 17. saj. algupoolel, pärismõisaks sai taas 1765. – 1774. J.J. v. Hastferi omanduses. Suurem osa hooneid ehitati 19. saj. lõpul (peahoone ehitus 1880. a. paikku), omanikuks oli siis J. von Schubert. 1922. a. kolis hoonetesse Virumaa põllutöökool ja 1936. a. loomakasvatuskool, mis oli seal kuni 1993. a.

Virumaa Teataja 23.11.2004, Eda Posti artikkel "Arkna mõis ootab ostjat"

Virumaa Teataja 28.02.2014, Kristi Ehrlichi artikkel "Arkna mõis toetub kolmele sambale"