Mälestise nimi Arkna mõisa park

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Hästi looduslikku keskkonda paigutatud, hooldatud
liigirikka pargi näide

Kirjeldus

Park on kujundatud historitsismiajale vastavalt. Omaaaegne pargilala paisjärvedega ning eriosadega hõlmas 21 ha. Peahoone on küljega suunatud Selja jõe käänule, mis on pargis väga oluline element. Paisutatud jõgi moodustab ka kunstlikke saari. Säilinud on trepp paisjärve ja kaks silda. Kõigi nende juures on kasutatud puhtalt tahutud graniitblokke; graniiti on kasutatud ka tiibhoone esise terassi, aiamüüri väravate ja nurgasammaste juures. Esiväljaku vasakul tiival kanali sillal on kasutatus graniittulpi ja nende vahel graniitrinnatist. Peahoone ja jõe vahele jääb ringteega piiratud esiväljak, sealt suunduvad sirged teed mitmesse suunda. Regulaarne pargiosa kasvab üle vabakujunduslikuks peahoonest eemal, seal asuvad kontrastsemalt rühmitatud puud (lehis-mänd-pärn; kask-pärn; kuusk-vaher). Pargis kasvab ka mitmesuguseid eksoote. Majandushoonete juurde viivatel teedel on ka mitmeid alleesid. Härrastemaja paremale tiivale jääb suur viljaaed kasvuhoonetega, mida piirab tore varbaed. Selle vastas asub paisjärv, kus nüüd saab tasu eest forellipüüki teha.
Arkna parki tasub esile tõsta ka kui hästi looduslikku keskkonda paigutatud ja hooldatud parki ning väga liigirikast, ~80 liigiga puistut. (Pargiankeet, 2002)

Rajatud 19.s. lõpul