Mälestise nimi Arkna mõisa tallmeistri maja

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Meistritemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Arkna mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik hoone koosneb kahest osast - väiksest tallmeistri eluhoonest ning pikemast ja suuremast tallist. Hooned kaetud lameda viilkatusega. Laudahoone hoovipoolne sein koosneb kahe kõrgema paekivipostidega värava vahele paigutatud kuuest veidi madalamast, pealt ümarkaarses kahepoolega sissepääsuväravast. Pargi poole samalaadse kujundusega aknad. Seinad tahutud maakividest.
Tallmeistri eluhoone õhukese krohvikihiga paekivihoone. Kus avad markeeritud punasest tellisest sillusega.

Ehitatud arvatavalt 19.s. lõpul või 20.s. alguses.
(V.Ranniku . Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rakvere rajoon. Tln., 1978 )