Mälestise nimi Lasila mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Piirkonna ajastu tüüpilise mõisaansamblisse kuuluva pargi näide

Mälestise kirjeldus

Park on väike (2,9ha)ja vabakujulise planeeringuga. Peahoone esikülg on suunatud suhteliselt suurele tiigile, mis asendab esiväljakut ja on ümbritsetud ringteega. Ka pargi tagaservas on, kahjuks tänaseks pooleldi kinnikasvanud, tiigid. Tagumiste tiikide ja peahoone tagaküljel on puistu tihedam just külgede suunas. Põhilised puuliigid on vaher, tamm, saar. Väikesel tagaväljakul on muldkõrgendik iidse tammega, sinna on ühe legendi kohaselt maetud mõisapere koer. Paremal küljel on erinevate puudega allee, lillepeenrad ja spordiväljak, ka on tagaväljakule rajatud võrkpalliplats ja mänguväljak. (Pargiankeet,2002)

Mälestise ajalugu

Põhiliselt 19. sajandi teisel poolel kujunenud ansambel. Mõis eraldus Vohnja mõisast 17. sajandil Praegune mõisahoone valmis 1880.-1890-ndatel aastatel. 19. sajandi algul oli mõis von Baeride omanduses ja seal veetis osa oma lapsepõlvest ka maailmakuulus bioloog Karl Ernst von Baer. Hiljem kuulus mõis von Ungern-Sternbergidele ja von Rentelnidele. Mõisa viimane omanik enne 1919. aasta võõrandamist oli Ernst von Renteln. Kool asutati Lasila härrastemajja aastal 1922. ning suleti 1973. aastal, kui seal alustas tööd Energia kolhoosi osakonnakeskus. Peahoone interjöörid rekonstrueeriti 1976. aastal . Lasila Põhikool alustas mõisa peahoones uuesti tegevust 1986. aastal.

vt. kaardilt LISA 1 Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid