Mälestise nimi Veltsi mõisa moonakatemaja 1

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri iseloomulik näide, millel säilinud on terviklikult säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus

Kirjeldus

Suur kahekordne krohvimata kivihoone, mille alumine korrus ja otsafassaadid on lõhutud maakividest, teise korruse külgfassaadid aga tellistest. Avade küljed ja nurgad on laotud tellistega, mis maakivimüüriga seotud hambuvate plokkidena. Hoonet katab lame viilkatus laialt üleulatuvate räästastega, katteks eterniit. Sarikajalad on kujundatud, viimane sarikapaar viilus avatud. Aknad paiknevad võrdsete vahedega, alakorruse omad on mõnevõrra suurmad, 6-ruudulised.

Hoone võib pärineda 19. saj lõpust.
Teise korruse akende raamistik on kaasajal muudetud.