Mälestise nimi Veltsi mõisa moonakatemaja 2

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri iseloomulik näide, millel säilinud on terviklikult säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus

Mälestise kirjeldus

Kahekordne kivihoone, kus allkorrus laotud lõhutud maakividest, teine korrus kogu ulatuses tellistest. Seinad on krohvimata, müüritehnika - tellisääred,hambuvad sidemed. Laialt üleulatuva räästaga viilkatus. Aknaist osa alumisel korrusel on kaetud lameda kaarega ja on suured 8-ruudulised, osa on kaetud kõrge kaarega. Teise korruse aknad on väiksemad, 6-ruudulised, osa ristkülikukujulised, osa aga samuti kaetud kõrge kaarega. Aknad paiknevad võrdsete vahedesg. Hoonega liitub tagaküljel kitsas madal tall, mis laotud krohvimata lõhutud maakiividest. Ehitust katab lame viilkatus üleulatuvate räästastega.

Hoone võib pärineda 19. saj lõpust.