Mälestise nimi Veltsi mõisa kuivati
Ehitisregistri ehitis sibulakuivati (108007021)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi kuuluv abihoone.

Mälestise kirjeldus

võrdlemisi suur ja kõrge kahekordne ja kaheastmeline ehitus, millest üks pool on väga kõrge. Mõlemad hooneosad on laotud lõhutud maakividest ja avad ning nurgad laotud tellistega. Katus on laialt üleulatuva räästaga viilkatus, mille sarikajalad kujundatud. Hoonel on erisuurustes ja erikujuga aknaid ja uksi, osa ruudukujulisi ja väikseid, 4-ruudulisi, osa väikseid ja kaetud lameda kaarega. Ka enamikel ustel on lamedad kaared. Hoone esifassaadis on katuses eenduv ärkel, mis toetatud tugikäppadega ulgtaladele. Ehitus on puidust, rõhtlaudvoodriga ja kaetud lameda viilkatusega. Alumisel korrusel on väike väljaehitus, mis maakivist. väljaehitust katab väga laialt üleulatuvate räästastega viilkatus, katteks plekk. Korsten on kõrge, neljatahuline, omab soklisimsi ja astmelise profiiliga otsakarniisi, mis toetatud hammaslõikest.

Ehitus võib pärineda 19. saj lõpust.