Mälestise nimi Imastu mõisa valitsejamaja

Seisund: varemestunud

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaansamblisse kuulunud abihoone.

Kirjeldus

Väike krohvitud, mansardkorrusega kivihoone. Hoonet katab eterniitkattega murdviilkatus, millel lai, eenduv, profileerimata lihtne krohvikarniis. Viiluväli on kaetud rõhtlaudadega, liigendatud katuse murrujoonel kitsa vahelauaga. Hoone nurgad on kujundatud hambuvate kvaaderliseenidega. Viilu all otsafassaadides nelinurksete petikute vöö. Hoone aknad on eri suurusega 2- ja 3-poolega ja juugendlikult tiheda ruudustikuga raamidega (all suured, ülal väikesed) Viiluaknaid piiravad rombikujulised lakaaknad. Need, nagu viiluaknadki, omavad profileeritud piirdelaudu. Põhikorruse akendel on aga kitsad krohviäärised.

Ajalugu

Hoone on mõningate juugenditunnustega ehitis 20. saj algusest, kuid tema tuumik , kiviosa võib olla vanem.

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.

vaatlusprotokoll 30.09.2011. ,põleng. 2010, avariiline- 27.09.2011.

Kohtuväline menetleja MUINSUSKAITSEAMET reg.kood 70000958
Järelevalvemenetluse VAATLUSE PROTOKOLL
Kuupäev 30.09.2011.a.

Muinsuskaitseameti Lõuna-Eesti järelevalveosakonna Lääne-Virumaa vaneminspektor Anne Kaldam
(kohtuvälise menetleja nimetus, protokolli koostanud ametniku ametikoht ning ees- ja perekonnanimi)
juhindudes muinsuskaitseseaduse § 44 ¹ ja 44 ² teostas 27.09.2011 Muinsuskaitseameti järelevalvemenetlust muinsuskaitseseaduse rikkumise tuvastamise asjus arhitektuurimälestistel, asukohaga: Lääne-Viru maakond, Tapa vald, Imastu küla Imastu mõisa valitsejamaja.reg, nr. 15778
(märgitakse objekt, mille vaatlust teostati ja vaatluse koht)
Vaatlus algas kell 14.50 ja lõppes 16.30, kuupäev 27.09.2011. Fotod tehtud ajavahemikul 14.50-16.30, kuupäev 27.09.2011.
Vaatluse tingimused: soe, vahelduv pilvisus, kuiv.
Vaatlusega tuvastati

Imastu mõisa valitsejamaja.reg, nr. 15778
Hoone katus on varisemisohtlik, osa põlengus kahjutatud katuse kandekonstruktsioone on sisse varisenud. Seintel näha niiskuskahjustusi. Osa ukse ja akna-avasid on sulgemata. Põlengupraht on hoonest ja katuselt välja viimata, vahelael kasvavad taimed ja võsa .
Hoone ehitustehniline olukord on avariiline ja varisemisohtlik.

Lisas pildid 2 lehel.