Mälestise nimi Moe mõisa viinaköök

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinaköök, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Eesti ühe suurima piiritusevabriku kompleksi kuuluv tööstushoone.

Mälestise kirjeldus

18-19.saj vahetusest erandlikuna säilinud, lihtne 2-korruseline, massiivsetes vormides, liigendamata fassaadidega paekiviehitis, mida katab viilkatus. Hoone on viimistletud krobelise pritskrohviga. Dekoratiivsust lisavad valged nurgaliseenid ning akna- ja uksepiirded. Alakorrus osaliselt võlvitud.

Mälestise ajalugu

Ajalooliselt seotud piiritusetootmisega. 17.s lõpust andmeid õlle valmistamisest. Moe viinaköögi esmamainimine 1794.a. 1836.a avaldatud Ambla kihelkonna statistilisaest kirjeldusest selgub, et Moel enam viina ei põletatudki. Taas hakati piiritust tootma Moel 1887-88, kuid siis juba uutes hoonetes. Hoones asus piiritusetööstuse muuseum.

vt. lisa 1 Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.