Mälestise nimi Saksi mõisa ait-kuivati

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mõisaansamblisse kuulunu abihoone.

Mälestise kirjeldus

Suur kivihoone, millest ait on krohvitud, tema tagumise küljega risti keskosa juurde ehitatud suur kuivati aga õhukese krohvikihiga maakiviehitis, kus kivide põsed ulatuvad pinnale. Ait on kaetud kõrge poolkelpkatusega, millel kitsalt üleulatuvad räästad. Avadest on osa kaetud lamedate, osa kõrgete kaartega (uks poolviilus jne.) Kuivati viilkatus on aida omast madalam, kaetud eterniidiga. Sarikajalad ja neid kandvate konsooltalade otsad on kujundatud, viimane sarikapaar on viilus avatud.Avad on kaetud lamedate kaartega, v.a.viiluuks, millel on kõrge kaar. Kuivati katusel asuv neljatahuline telliskivikorsten on kõrge, soklisimsi ja otsakarniisiga. Otsaviilus paikned dateeringuga kivi - 1904.

Ait võib pärineda 19. saj I poole keskelt, kuivati ehitusaeg on 1904 (dateeritud).

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.