Mälestise nimi Andja mõisa tuuleveski
Ehitisregistri ehitis Andja mõisa tuuleveski (120247576)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Kultuurimaastikku rikastavad ja kultuuri- ning ehituslugu tähistavad varemed. Mälestise tunnuseks on müüride algupärane ilme ja ehitussubstants, algne asukoht ja asendiplaaniline lahendus.

Mälestise kirjeldus

Suur hollandi tüüpi tuuleveski. Kere on tüvikoonusekujuline, allosas kahe korruse kõrguselt ümbritsetud laia rõduga. Kere ülaosas on kitsas profileeritud karniis. Aknaavad on kaarsillusega. Tuuliku pea ja sisseseade on hävinud.(Eesti arhitektuur 3)

Ehitatud 1804. a. Kuulus Andja mõisale.

kaitsevööndiks on 50m maa-ala mälestise piirist alates,vt KKT LISA nr.1.