Mälestise nimi Uhtna mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Uhtna mõisahoone (120264772)

Seisund: varemestunud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

18. ja 19. sajandi vahetusele iseloomuliku klassitsistliku mõisa peahoone näide ansamblis.

Mälestise kirjeldus

Põlengueelselt oli tegemist klassitsistliku poolkelpkatusega kaetud 1-korruselise kivihoonega, mille pikk ja madal põhimaht oli liigendatud kesk- ja otsarisaliitidega, ning mille fassaadi keskmes paiknes tugevalt eenduv neljale joonia paarissambale toetuva kolmnurkfrontooniga portikus. Algselt veneetsia aknana kujundatud peauks polnud säilinud. Aknaavade ülaosa ääristas omapärane maskiga lõpetatud profiilliist. Räästajoont rõhutas profileeritud peakarniis. Hoone tagafassaad oli dekoorivaesem. Plaanilahenduselt oli hoone anfilaadne. Algne interjöörikujundus polnud enamasti säilinud, välja arvatud üksikud peegellaed ning paar siseust nikerdatud rosetikeste ja profileeritud piirlaudadega. Hoone all on võlvitud keldrid. Põlengus tagajärjel on katuse kandekonstruktsioonid kogu hoone ulatuses tules kannatada saanud ja katus on sisse varisenud. Samuti on sisse langenud vahelaed ja osa vaheseinu. (Marta Männisalu, 1997)

Mälestise ajalugu

Ehitatud 18. ja 19. sajandi vahetusel. Hoone põhjaosa on põhimahust hilisem tiibehitis, mis pärineb 19. sajandist. Balustraadrinnatisega trepp hoone tagafassaadi keskosas valmis 19. sajandi lõpus. 2012. aastaks seisis hoone tühjana, elekter välja lülitatud. Hoone süttis 2012. aasta 11. septembri esimestel tundidel. (Marta Männisalu, 1997)

vt Uhtna mõisa mälestiste asukoha skeem ja kaitsevöönd.