Mälestise nimi Vaeküla mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Tüüpiline 19. sajandi II poolel rajatud vabakujunduslik park Vaeküla mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Peahoonet ümbritseb suur vabakujunduslik park. Peahoone esist ala ilmestab geomeetriline ringväljak pügatud elupuuhekiga. Tagaväljak on pikk ja kitsas, ääristatud aktsentsete puuliikidega ning suunatud vaatega suurele sopilise kaldajoonega tiigile, mis ümbritseb kogu pargi idakülge. Ka kulgeb peahoone juurest piki tagaväljaku kirdekülge künnapuuallee. Edelapoolne pargiosa on võrdlemisi ühtlase poolavatud puistuga ning siia on paigutatud mitmeid spordiplatse kooli tarbeks.
(Eesti pargid 2)

Mälestise ajalugu

Park on rajatud 19.s II poolel, sellest ajast säilinud ka põlispuid. Täiendusistutusi on tehtud palju ka 20.s. II poolel.