Mälestise nimi Vaeküla mõisa saun
Ehitisregistri ehitis pesuköök (108038433)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Saun, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Saun, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Omapärane Šveitsi stiilis ehitatud Vaeküla mõisaansamblisse kuuluv 19. sajandi II poole kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Kahekordne väike nn. Šveitsi stiilis aiamajake, mille alumine korrus õhukese krohvikihiga paekivihoone, teine korrus puidust. Korruseid eraldab lai puidust püstlaudisega vahevöö. Hoone otstel konsooltaladele toetuvad eenduvad rõdud, millel sisse saetud piludega laudkattega rinnatis. Hoonet katab väga laialt üleulatuvate räästastega lame viilkatus, katendiks eterniit. Otstes ulatuvad räästad rõdude kohale ja toetuvad lihtsale puittulpadele. Edela poolse otsa rõdu inetult kinni ja ümberehitatud. Alumise korruse väiksed ruudukujulised aknad on markeeritud tellistega. Teise korruse aknad on kõrgemad, ümbritsetud laiade lamedate piirdelaudadega.

Ehitatud arvatavalt 19.s. lõpus.
(Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rakvere rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)