Mälestise nimi Vaeküla mõisa lindla
Ehitisregistri ehitis Tultsi maja (108038432)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Linnumaja, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Linnumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Vaeküla mõisaansambli 20. sajandi alguse kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, viilkatuse, horisontaallaudisega kaetud fassaadiga puidust abihoone, mis paikneb peahoone läheduses teiste abihoonete juures. Avad paiknevad fassaadidel funktsionaalselt. Avatäited on puidust. Hoone koosneb kahest võrdse suurusega mõttelisest osast, millest esimene on kohandatud elamiseks ning teine kannab abifunktsiooni. Eluruumidega hooneosa otsafassaadile on lisatud suurem tuulekoda. Fassaade ilmestavad lihtsad laudisega markeeritud liseenid ja akende juugendlikud piirdelauad. Abihoone vahetusse lähedusse jääb mõisa saun.

Väike, lihtne viilkatusega ristpalkhoone. Hoone otsas juures madalam eeskoda, teises otsas kuurid.

Ehitatud 20.s esimesel poolel.