Mälestise nimi Porkuni mõisa ait

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva majandushoone silmapaistev näide. Mälestise tunnusteks on autentsena säilinud välisilme, algupärased ehituskonstruktsioonid ja fassaadidetailid

Mälestise kirjeldus

Ilusate proportsioonidega, krohvitud kivihoone. Kaetud kõrge kelpkatusega. Fassaadis on 3-avaline kaaristu, mille taga ulualune kust viivad uksed omaaegsesse aita. Hoone taga mitmed hilisemad väiksed puidust juurdeehitused. Hoone on ehitatud põhiliselt paekividest, mis on krohvitud lubikrohviga.

Ehitatud 18.s. lõpul v. 19.s. algul.
(Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rakvere rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg. 3 moodustab kinnismälestise kaitsevööndi 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kui mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti.