Mälestise nimi Porkuni mõisa tõllakuur

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mõisaarhitektuuri majandushoone iseloomulik näide. Mälestise tunnusteks on hoone põhimaht ja ruumijaotus, algupärased ehituskonstruktsioonid, detailid ja hooneosad ning nende arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Ilusate proportsioonidega, krohvitud kivihoone. Kaetud kõrge kelpkatusega. Katuseräästa all profileeritud karniis. Fassaadi keskosas on 3-avaline kaaristu, mille taga ulualune. Võlvi kaared toetuvad dooria sammastele. Kaaristust kahel pool veidi taanduvad petikkaared. Hoone on ehitatud põhiliselt paekividest, mis on krohvitud lubikrohviga. Hoone on ristküliku kujulise põhiplaaniga ja tõllakuurile omase plaanilahendusega.

Ehitatud 18.s. lõpul või 19.s. algul.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg. 3 moodustab kinnismälestise kaitsevööndi 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kui mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti.