Mälestise nimi Porkuni mõisa meierei
Ehitisregistri ehitis konservitsehh (108031313)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Mirjam Abel

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Meierei, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Meierei, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tähelepanuvääriv mõisakompleksi kuuluv abihoone.

Mälestise kirjeldus

Porkuni mõisa meierei on historitsistlik, maakividest, kõrge mitmest eri osast koosnev ja viilkatustega hoone.

Mälestise ajalugu

Mõisasüda paikneb keskaegsest piiskopilinnusest mõnikümmend meetrit lõuna pool, hõlmates järvesaare lõunapoolse otsa. Mõisa peahoone on 1874. aastal von Rennenkampffide ajal valminud esinduslik historitsistlik kiviehitis.
Hilisematel sajanditel asus Porkunis rüütli- ehk eramõis, mis on kuulunud nii von Tiesenhausenite, von Ungern-Sternbergide kui ka von Essenite valdusse.
Alates 1869. aastast kuni võõrandamiseni 1919 oli mõis von Rennenkampffide omanduses, mõisa viimane omanik oli Ewald von Rennenkampff. Tema käsutuses oli osa mõisasüdamest kuni 1939. aasta ümberasumiseni.
Porkuni mõisa meierei on erinevatel etappidel ehitatud mõisa abihoone 19. saj II pool ja 20.saj

1960ndatel aastatel ehitati meierei hoone umber juustutsehhiks. Sellel ajal asusid hoone teisel korrusel korterid.
1970ndatel aastatel kolis juustutsehh Väike-Maarjasse. Hoones tehti ümberehitused ja asutati konservitsehh.
Viimased suuremad ümberehitused toimusid 1980ndatel aastatel. Uue ehitusmaterjalina kasutati silikaattellist ja väikeplokki, katusekatteks eterniiti.
Hoone põhjapoolsesse osasse tehti juurdeehitus. Samuti laiendati lõunatiiva läänepoolset osa.

Kaitsevööndi ulatus

Porkuni mõisa meiereile ei ole uut kaitsevööndit kinnitatud, siis kehtib Muinsuskaitseseadusest tulenevalt 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.