Mälestise nimi Porkuni mõisa magasiait

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Magasiait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Magasiait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Porkuni mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega, ühekorruseline, krohvitud paekivist hoone. Hoonet katab kõrge viilkatus, katusekatteks laineline eterniit. Aknad pealt ümarkaarsed. Fassaadi keskel kolme lööviline kaaristu, mille taga ulualune. Nurgad ja kaaravade vahelised postid markeeritud lamedate liseenidega. Pööningule viib lahtine heas korras puittrepp. Ruumid on seest mitmel korral ümber ehitatud. Pööningukorruse põhjapoolsed aknad on kinni laotud.

Ehitatud 19.s. alguses. Hiljem ümberehitatud elamuks.
(Eesti arhitektuur III. A. Hein Tln., 1997)