Mälestise nimi Võhmuta mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis peahoone (108040789)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Hästisäilinud sisearhitektuuriga klassitsistlik mõisahoone.

Mälestise kirjeldus

Härrastemaja on 1-2korruseline piklik madal ehitis, selle peafassaadi ilmestab nelja joonia sambaga portikus. O-fassaadiga liitub kaks hilisemat tiibhoonet. Saal asub hoone otsas. Selle sisekujundus on väga rikkalik - intarsia parkett-põrand, kaks laerosetti, reljeefse ornamsendi ja putodega laekarniis ning rikkaliku ornamentfriisiga valged kahhelahjud (19. saj keskelt). Mõned sisearhitektuuri elemendid on säilinud 18.saj barokiperioodist.(Eesti arhitektuur 3)

Mälestise ajalugu

Võhmuta oli kaua aega Väinjärve mõisa koosseisus ja kujunes omaette mõisaks arvatavasti alles 17.sajandil. 1593.aastal kinkis Poola-Rootsi kuningas Sigismund ühele oma ratsaväe kaptenitest mitu küla, millede hulgas oli ka Wämes e.Võhmuta.
1842-1859 oli Võhmuta omanikeks perekond Essen.

Härrastemaja on ehitatud juba 18.s.baroki perioodil. Ümberehitatud 19.s. I v. mil hoone sai klassitsistliku üldilme. Suuremad ümberehitused ka 19.s.IV v.
Nõukogude Eesti perioodil oli mõis Tamsalu sovhoosi käes.

Üldinfo

Muinsuskaitseamet on koostanud VÕHMUTA MÕISA PEAHOONE VÄÄRTUSLIKE TARINDITE JA DETAILIDE INVENTEERIMINE JA HOOLDUSJUHEND.
Mälestised • 15868 Võhmuta mõisa peahoone
koostaja: Mari Loit 2012.