Mälestise nimi Sagadi mõisa suvila

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Sagadi kuulub Eesti mõisaarhitektuuri esinuslikemate ja stiilsemate näidete hulka. Arvukate kõrvalhoonetega mõisaansamblisse kuuluv hoone, mis asub mõisasüdamikust eraldi Altjal, mere ääres.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline viilkatusega palkhoone, mis kaetud püstlaudisega. Kujunduslikult on lähtutud saksapärasest rahvusromantismist, mida tunnistavad eelkõige rõdude ning akende azuursed puitpiirded ja saeornamentraamid. Ojapoolset rõdu toetavad neli ümarsammast. Sisemus enam-vähem terviklikult säilitanud oma algse planeeringu, kuid minetanud oma algse kujunduslaadi.

Ehitatud 19.s. IV v.

vt lisa Asendiskeem. 50m maa-ala alates mälestise piirist.