Mälestise nimi Ilumäe kabeliaia piirdemüür

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajalooliselt tähelepanuvääriv Ilumäe kabeliaia piirdemüür.

Ilumäe kabeliaia piirdemüür on paekividest ehitis, mis piirab kogu kalmistut.
Kalmistu peasissepääs on piirdemüüri lääneküljes, mis on esinduslik ehitis, keskel kahepoolega kõrged puitväravad ja kahelpool ühepoolsed puitjalgväravat. Pesissepääs on ühel teljal kabeliga, avanedes kabeli peaukse suunas.
Paekivist piirdemüür on põhiliselt laotud lubimördil aga idapoolne osa on kuivladu. Müüritise kõrgus on erinev, olenevalt maapinnast ja asukohast.(h=ca 0.80 cm)
Kalmistu edelaosas paikneb von der Pahklenite matmispaik, mis on eraldatud muust kalmistust paekivimüüritisega , millel on
ilusa arhitektuurse lahendusega kõrge malmist aed. Pahklenite Matmispaika pääseb põhjapoolses külses olevate kahepoolste kõrgete malmist väravate kaudu. Pahklenite matmispaita piirav piirdemüür vajab remonti, osa malmpiirdest puudub.
Paekivist piirdeaed on sammeldunud ja vajab hooldusremointi.

Piirdemüüri hooldusaste hea

Kabeliaed on rajatud ümber Ilumäe kalmistu.
Kalmistul asub kabel.
Varasem, barokne puitkabel ehitati 1729-31, mis asendati praeguse hilisklassitsistliku kivihoonega 1841-43.

Kaitsevööndi ulatus

Ilumäe kabeli piirdemüürile ei ole määratud uut kaitsevööndit , siis kehtib Muinsuskaitseseadusest tulenevalt 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.