Mälestise nimi Palmse mõisa viinavabrik

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Üks väheseid kompleksselt ennistatud mõisaansambleid. Eesti väljapaistvaimasse barokkstiilis mõisaansambelisse kuuluv omaaegne majandus-ja tööstushoone.

Mälestise kirjeldus

Suur, keskosast 2-korruseline, tiibadelt kõrge soklikorrusega 1-korruseline, krohvitud kivihoone. Kaetud viilkatusega. Otsas kõrge 33m telliskorsten. Väljaehitatud katusekorrusega.

Mälestise ajalugu

Puitehitis valmis juba 1736. Kivist ehitis 1774. Praegune kogukas hoone valmis 1860-1870 ja töötas auru jõul. 1995 avas endises viinavabrikus uksed hotell.