Mälestise nimi Kaarli talu ait

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ühe täiuslikumalt säilinud talukompleksi kuuluv hoone

Mälestise kirjeldus

Massiivsetele maakividele rajatud palkehitus (4,7 x 9,7m)kaetud eterniit viilkatusega. Hoone sissepääsudega pikikülje ees on täies ulatuses katustatud aidasild. Silla parempoolne otsasein alumises osas taandub, moodustades räästa alla konsoolse toe. Vasakpoolne otsasein on täissein. Aidal on tuulutatav laudpõrand. Koosneb kahest ruumist, milles üht kasutati silguaidana, teine pool kasutusel riiete ja pesurulli hoidla. (KKT)

Väljavõte kogumikust: Eesti arhitektuur
Majapidamishooned on põhiliselt õue parempoolses küljes; tähelepanuväärsemad on 19.saj ehitatud ait, sepikoda ja saun. Ait on 2-ruumiline, sügava ulualuse ja laia mademega rõhtpalkehitis. Uksed laiadest püstlaudadest.

Ehitatud 1866.