Mälestise nimi Kaarli talu saun-pesuköök

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Saun-pesuköök, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Saun-pesuköök, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ühe täiuslikumalt säilinud talukompleksi kuuluv hoone

Kirjeldus

Maakividest lintvundamendil, eterniit viilkatusega ristpalkehitis (~12,8 x 3,95). Ristpalkide otsad kaetud laiade kattelaudadega, aknad ümbritsetud profileeritud piirdelaudadega ja eenduvate karniisidega. Seinal ja otsaviiludel puidust ilustused. Hoonel on stiilsed avatäited. Kõik kolm sissepääsu on erinevalt tavapärastest tuulekodadest saanud kappi meenutava kujunduse, millest otsapealse tuulekoja viilule on kinnitatud puitlõikeline dekoor. Hoonet kasutatakse algses funktsioonis. (KKT)

Väljavõte kogumikust: Eesti arhitektuur
1894 ehitatud, punaseks värvitud tahutud palkseintega sauna valgete lõigetega aknapiirded ja nurgalauad viitavad Skandinaavia taluarhitektuuri mõjutustele.