Mälestise nimi Kaarli talu jääkelder

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ühe täiuslikumalt säilinud talukompleksi kuuluv hoone

Mälestise kirjeldus

Massiivsed kivimüürid on ehitatud maakivides, kaetud savitellistest tündervõlviga. Võlvid on lubjatud valgeks, müüritis vuugitud. Väljast on kivimüüride esiseinad viimistletud määrdekrohviga, pealt mätastatud. Kelder on jagatud kolmeks ruumiks, sissepääsud mõlemas otsas. Põhimõõdud 3,1 x 8,5m. Peafrontooni teljel paikneb dekoratiivne raudkivist kuul ja sellega sümmeetriliselt malmist dekoratiivsed detailid. Teisele frontoonile on paigaldatud huvitava kujuga raudkivi. (KKT)

Ehitatud 1909.