Mälestise nimi Sagadi mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisahoone (108035014)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Mõisaansambel kuulub Eesti mõisaarhitektuuri esinuslikemate ja stiilsemate näidete hulka.

Mälestise kirjeldus

Varaklassitsistlik, sümmeetrilise põhiplaani kui ka fassaadilahendusega ühekorruseline kiviehitis. mida katab kõrge murdkelpkatus. II korruse keskrisaliit ja madalad külgrisaliidid kannavad astmikfrontooni, seinu liigendavad rusteeritud liseenid, piki katuseäärt kulgeb balustraad. Rikkalikus kujunduses nikerdustega on ka välisuks.(tislermeister J.P.Gerlach) Maja taga- ja otsaviilud on tunduvalt lakoonilisemad. Samast perioodist on majas ka O-tiivas paiknev trepp. Enamus ruume on planeeritud anfilaadselt. Keskseimana mõlemale poole reastuvad esindussalongid. Võlvitud soklikorrus on olnud majandusruumide päralt, mansardkorrusel asetsesid mõned eluruumid. Hoone ehteks on 19.s. lõpukümnest pärinevad historitsistlikus laadis laemaalingud.

Asukoht:
Sagadi mõisakompleks, väljapaistvamaid mõisaansambleid Eestis, asub Lääne-Virumaal, maakonna põhjapoolses osas.

Mälestise ajalugu

Esmamainitud 1469 Risebiterite valduses oleva mõisana, alates 1517 kuulus Bergedele, 1619. a-st Mac Dougallidele. 1684-19191 oli v. Fockide käes.
Härrastemaja om valminud kahes etapis - 1749-50 kõrge poolkelpkatusega barokkehitis (ehitusmeister Wahl).
Oma praeguse suursuguse ilme omandas mõis peamiselt Focki ajal. 1793-95 toimusid tööd ehitus.-meister Bindriemi juhendusel. Härrastemaja pikendati kummastki tiivast 11m võrra ja kujundati ümber varaklassitsistlikus stiilis.
1894 rajati S-küljele kogukas neorenessanslikus laadis rõdu (arh. R. v. Engelhardt), samast ajast pärinevad ka enamiku ruumide lagesid kaunistavad ornamentaalsed maalingud.
Mõisaansambli korrastamist alustati Rakvere Metsamajandi eestvõttel 1970. a-te lõpul (arh. F.Tomps). Külastajaile avas hoone uksed 1987.

kaitsevöönd on 50m mälestise piirist, tulenevalt Muinsuskaitseseadusest.

- Sagadi majutuskompleks sai uueks