Mälestise nimi Mälestustahvel P. Keresele, O. Männi, 1977-1978 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Skulptuur, Reljeef, Mälestustahvel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti XX sajandi nimeka kujuri Olav Männi loodud novaatorlik, ajastuomases teostuslaadis mälestustahvel rahvusvaheliselt tunnustatud malesuurmeister Paul Keresele; Malemaja fassaadi kunstiväärtuslik kujundus-element.

Mälestise kirjeldus

Paul Kerese profiilportree rombis, mille kohal bareljeefne kroon ja liist aastaarvudega; all eraldi tahvlil majasilt.

Paikneb Tallinna Malemaja (Vene t. 29) fassaadil.

Muinsuskaitse all alates 1978 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 61
Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Vene t. 29 Malemaja seinal sissekäigust vasakul asuva Paul Kerese mälestustahvli looja Olav Männi (1925-1980) otsis pidevalt figuuri-plastikas uusi väljendusvõimalusi. Tema portreed on tavapärasemad ja seda ka mälestustahvlil olev maletaja portreereljeef, profiilis vasakule. Eripärane on aga teose kompositsioon. Portreed kandev nelinurkne mälestustahvel seisab maja seinal nurgeti. Selle ülemise nurga taga on horisontaalne pronksliist, mille väljaulatuvatel otstel on Kerese sünni- ja surmadaatum – 1916 – 1975. Mälestusmärgi ülaosas kõrgub malekroon.
Olav Männi (1925-1980) – kujur ja kunstiõppejõud. Loonud portreid ja kompositsioone, varane loomeperiood naturalistlikult detailirikas, hiljem viljelenud ka abstraktset skulptuuri.

Materjal: pronks.
Tehnika: valatud.
Autor, valmistamise koht: Olav Männi
Mõõtmed: max kõrgus ca 163 cm, laius 100 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): horisontaalsel liistul portreega rombi tipus Paul Kerese eluaastaid tähistavad daatumid: 1916 1975, rombi allnurgas kunstniku signatuur ja daatum: 77 OM. Alumisel pronkstahvlil valukirje: PAUL KERESE NIMELINE MALEMAJA
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): patineerunud, tolmune, serv krohviga määrdunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): mälestustahvel Malemaja fassaadil koosneb kahest lahus osast: kõrgemal on Paul Kerese kroonitud portreebareljeef rombikujulisel väljal, allpool kvadraatne reljeefkirjas majasilt