Mälestise nimi Ahi, 1905 (kahhelkivi, keraamika)

Kunst, Objekt, Küttekeha.

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse vabrikutoodanguna valminud elementidest kokku pandud kahhelahju tüüpiline näide, mille sarnaseid on Tallinnas säilinud üksikuid.

Mälestise ajalugu

Kaitse alla võetud 08.12.1978 Tallinna Linna RSN Täitevkomitee otsusega nr 256. Tunnistatud kultuurimälestiseks Kultuuri- ja haridusministri 19.07.1995.a määrusega nr 19/2.

Allikad

П. Шульц, Печной и гончарный завод = P. Schultz : Ofen- u. Thonwaarenfabrik, Ziegelskoppelstr. No. 20, Reval. Ревель, [18--?] (Ревель : М. Шиффер). Vt http://www.digar.ee/arhiiv/et/books/17436

Materjal: keraamika.
Tehnika: glasuuritud.
Autor, valmistamise koht: P. Schultz, Tallinn
Mõõtmed: max kõrgus 283, laius 95-115, sügavus 40-48 cm.
Alumise valgete kahlitega osa H 74, L 106,5, S 45 cm.
Ahjusuudme H 44, L 60, S 41 cm.
Alumise karniisi H 13, L 99-111, S 41,5-47 cm.
Keskmise valge osa H 127, L 95, S 40 cm.
Ülemise karniisi H 69, L 94,5-115, S 39-48 cm
Keskosa kaunistuse H 50, L 31,5, S 3,5 cm, medaljoni H 26, L 21,7 cm.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ahjusuue tõenäoliselt suuremaks ehitatud, kuigi sarnaneb juugendlike-historitsistlike kaminate ahjusuuete kujuga. Suudme ääreks on kasutatud metallist kantrauda. Valgetes kahlites üksikuid mõrasid. Ahju alumises osas plastmasskinnitustega keskküttesüsteemi vasktorustik.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ahju alumine karniisvöö koosneb neljast tükist (eesmise tüki L 42,5, külgmise tüki L 41,5-47, S 13 cm). Ülemine karniis koosneb vertikaalselt kolmest osast (vabriku toodetud karniise võidi ahjudel kasutada erinevas variatsioonis, antud juhul on tegemist standardse variandiga, mis on ära toodud ka P. Schultzi kataloogis), kusjuures kõige alumine ja keskmine osa on kokku pandud kuuest tükist ja ülemine osa kolmest tükist.