Mälestise nimi Sagadi mõisa töökoda

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Töökoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Töökoda, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Sagadi kuulub Eesti mõisaarhitektuuri esinuslikemate ja stiilsemate näidete hulka. Arvukate kõrvalhoonetega mõisaansamlisse kuuluv majandushoone

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, barokses võtmes, poolkelpkatusega kaetud ja krohvitud fassaadiga kivist abihoone, mis paikneb tõllakuuri taga, esifassaadiga hoonete vahele jääva sisehoovi poole. Avad paiknevad fassaadil sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Massiivse maadligi hoone esifassaadil domineerivad kolm suurt akna-ukseava, mille kohal kitsad aknapilud. Hoone räästas jookseb profileeritud karniis. Restaureerimistööde käigus on hoone katusemaastikku lisatud kolm sümmeetriliselt paiknevat vintskappi. Abihoone paikneb peahoone esise väljaku idaküljele jääva suletud ansambli keskmes. Kaasajal on sealne hoonete vahele jääv hoov kujundatud ümber regulaarseks iluaiaks.

Ehitatud 18.s. lõpul või 19.s. algul. Varemeist ülesehitatud 20.s. IV v.