Mälestise nimi Sagadi mõisa kaalumaja

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kaalukoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kaalukoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Sagadi kuulub Eesti mõisaarhitektuuri esinuslikemate ja stiilsemate näidete hulka. Arvukate kõrvalhoonetega mõisaansamlisse kuuluv hoone

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik, punasest tellisest ehitis, kaetud S-kivi viilkatusega. Fassaade ilmestavad historitsistlikud tellisornamendid ja ilusad kahepoolega pealt ümarkaarsed sissepääsuväravad.

Ehitatud 19/20 s. vahetuse paiku.

teatis. 22.10.2007. nr. 1-9/162
omanikult : RMK Sagadi Metsakeskus
sisu: 22.10.07. varahommikul toimus liiklusõnnetus- vigastada sai kaalumaja, kahju tekitati kolmandate isikute poolt.
RMK tegeleb kahjustuste hindamise ja likviteerimisega. /mina A.Kaldam olin sellel ajal puhkusel, võimalusel sõidan vaatama./