Mälestise nimi Toolse linnuse varemed

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Ordulinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Tüüpiline 15.s. keskaegne kaitseehitis. Linnused on Eesti kõige monumentaalsemad ehitusmälestised ja maastikumärgid.

Kirjeldus

Kaitse tugines müüridele ja piirkonna looduslikele eeldustele, tsenrtraalkaitsele torni abil ja kastellile tema põhitunnustes.Linnus on piklik O-W- suunaline ehitis, S-küljel kolm tornilaadset eenduvat osa ja NW-nurgas suur rondeel. Maa poolt kaitses seda üks väiksem ja teine suurem vallide ja kraavidega kindlustatud eeslinnus. Ehitati vähemalt viies järgus. Vanim osa on W-fassaadi taga olnud, 15.s. alguses ehitatud piklik 3-korruseline elutorn mõõtmetega 7x20m, selle juurde kuulus ka W-torn, mille nurgakvaadrid on allosas pooles kõrguses faasitud. Torni eraldab ülejäänud S-müürist vuuk. Sellesse majalinnusesse pääses läbi riivpalgiga suletava jalgvärava W-seinas. II ehitusjärgus 15.s. II v. laiendati linnust ja kohandati tulirelvadele. Kujunes välja sise- ja eeshooviga linnus, mis ulatus kuni O-poolseima tornini. Eeshoovi pääses O-müüris paiknenud laiast (2,6m) väravaavast, edasi sisehoovi läbi teravkaarse värava. Sisehoovi N-küljel paiknevatesse ruumidesse viis omaette riivpalgiga suletav värav, mille külgedel olid laskeavad. Müüride kõrgus hoovi pinnast oli 14m, paksus ligi 2m. III ehitusjärgu ehitis on suur 4-nurkne O-poolseim torn, mis on laotud vastu vanema osa O-müüri, ilma seda lõhkumata. Torn oli mõeldud O-poolseima laagerhoovi väravatorniks, ehitati aga varem ja eksisteeris mõnda aega iseseisvana, sest läbikäguväravaid torni S- ja N-seinas sai sulgeda riivpalgiga torni seest. Laagerhoovi mõõtmed on 23,5x25m, tornil 9x10,5m. Seinad on suhteliselt õhukesed 1,2-1,5m. Omaette IV ehitusjärgu moodustab linnuse NW-nurgale rajatud ümmargune suurtükitorn. Tornil oli lahtine platvormkorrus, ülaäärt kroonisid kaitsekäigu sakmed nagu II ehitusjärgu müüridelgi. Samal perioodil kõrgendati müüre ja rajati linnuse N-küljele kaks danskrit. Viimases ehitusjärgus rajati laagerkastellile omane ringmüüriga eeshoov linnuse O-tiivas ning väravatorn selle ees. 17.s. oli linnus veel osaliselt kasutuskõlblik ja kaitsevõimeline. Lõplikult varemeis ilmselt Põhjasõjast alates.

Ajalugu

Keskaegsetest linnustest üks noorimaid. Rajati arvat. 1471 sadama kaitseks mereröövlite eest, ehitajaks ordumeister Wolthus v. Herset.
II ehitusjärgus 15.s. II v. laiendati linnust ja kohandati tulirelvadele.
Omaette IV ehitusjärgu moodustab linnuse NW-nurgale rajatud ümmargune suurtükitorn.

Vastavalt lisatud plaanile. vt. lisa 1 (2-lehel)

Aruanded

Nikitjuk, A. & Udam, S. 2008. Toolse linnuse varemed. Kaevand Toolse ordulinnuses. Arheoloogiliste tööde järelevalve aruanne.

-Toolses ootavad kaevetööd

-Toolse linnuses avastati garnisoniruum