Mälestise nimi Vihula mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis mõisa peahoone (108019848)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Tartumaa vaneminspektor, Ingmar Noorlaid

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis.

Mälestise kirjeldus

Hoone on mitmejärguline, omades küll mitmeid arhitektuurseid elemente aga ei moodusta harmoonilist arhitektuurset tervikut. Laiendustega anti senisele baroklike, propottsioonidega hoonele historitsitlik ilme: see muutus ebasümmeetriliseks, kujundusse ilmus neorenessanslikke detaile. Hoone on põhiliselt kahekorruseline, põhjapoolsest osast kolmekorruseline, kaetud erikõrguseliste viilkatustega. Täies ulatuses kellerdatud. Avad on markeeritud krohviraamistustega, osa II korruse aknaid on varustatud ka nende kohal olevate kolmnurksete ehisviiludega. Keskrisaliidil kolmnurkviil.

Mälestise ajalugu

Mõisana kujunes Vihula välja juba 15.s. 1605.a. omandasid mõisa rohekm kui kaheks sajandiks Helffreichid. 19.s. algul oli Vihula majanduslik olukord mingitel põhjustel muutunud ülimalt keerukaks. Sundoksjoni järgselt omandas mõisa A.W.E. v. Schubert. Õige pea võeti ette ka uute hoonete püstitamine, milledest esimeste hulgas ehitati ümber ilmselt ka praegune peahoone. Kuigi varasemalt eksisteeris sellel kohal üks väike puidust peahoone. Hoonet laiendati 1860.-70.a-il juurdeehitustega (ehit.-meister F.Modi). 1982.a. kui hoones oli invaliididekodu, toimus hoones suur tulekahju.

- Soomlane puhub Vihula mõisale elu sisse

- Omanik küsib Vihula mõisa eest nelikümmend miljonit