Mälestise nimi Vihula mõisa piirdemüürid

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis. End. roht- ja puuviljaaeda piiravad kõrged paekivimüürid.

Mälestise kirjeldus

Pea 2m kõrgused paekivimüürid on kaetud pealt S-kiviga ja on rajatud kaitsma endisaegset roht- ja puuviljaaeda. Müürid on säilinud kogu ulatuses. Müürides pealt ümarkaarsed väravaavad.

Vihula mõisa piirdemüür asub aida ja tõllakuuri taga, mõisakompleksist lõunas.
Hooldatud ja kasutuses, piirdemüüri sisse jääv maaala kasutatakse köögiviljaaiana, lille-ja õunapuuaiana.

Rajatud 19.s.