Mälestise nimi Vihula mõisa tõllakuur

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis.

Kirjeldus

Pikk, aidaga ühtse arhitektuurse ilmega, krohvitud kivihoone, kaetud poolkelpkatusega on kasutusel olnud sõiduhobuste talli ja töllakuurina. hoone fassaadi liigendasid varem poolkaarekujulised petikud, hiljem on fassaadid ümberehitustega rikutud. Ka selle hoone otsafassaadis on veel säilinud tüüpiline poolümar pööninguaken.

Ajalugu

Kaardil, mis pärineb ca.1820.a on tõllakuur praegusel asukohal. Mõisa hoonete loendis 1800.a. esineb üks tall, mis on kivihoone ning võiks olla tall-tõllakuur oma esialgsel varasemal kujul.