Mälestise nimi Vihula mõisa valitsejamaja

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis.

Mälestise kirjeldus

Suhteliselt väike, meeldivate proportsioonidega kahekorruseline, S-kivi poolkelpkatusega krohvitud baroksetes vormides vana peahoone. Hoone on lihtsa telgsümmeetrilise plaanilahendusega ja koguka mantelkorstnaga keskel. Esimene korrus on võlvitud, kelder püuudub. Kõik fassaadid on lahendatud erinevalt. Esifassaadi keskel on räästakarniisilt tõusev kolmnurkviil. Kõikidel avadel lai krohviraamistus. Katuseääres eenduvad räästakarniisid. Põhjapoolsele otsafassaadile on hiljem juurdeehitatud puidust juurdeehitus, mille ülakorrusel verandataoline rohkete akendega lisapind eluruumidele.

Mälestise asukoha kirjeldus

Asub mõisasüdamest kagus, pargi ääres, oja kaldal. Praeguse peahoone vastas.Peahoone ja valitsejamaja (tagamõis, varasem peahoone)vahele jäävad kaks poolmaaalust keldrit ja iluaed. Hooned asuvad loode-kagu teljel.

Mõisana kujunes Vihula välja arvatavalt juba 15.s.
1605.a. omandasid mõisa rohkem kui kaheks sajandiks Helffreichid. Vanimaks hooneks ansambli territooriumil on nn. Tagamõis. Hoone plaanilahendus viitab 17.s. ehitustavadele. Juurdeehitus 19.s. (EA)