Mälestise nimi Vihula mõisa kelder 1

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis.

Mälestise kirjeldus

Õllekeldrina tuntud suur paekiviehitis, pealt kaetud mulla ja mätastega. Ukseava asub peahoone poole. Planeeringuliselt sümmeetriline - lisaks keskkäigule on sel 2 suurt silindervõlvidega ruumi.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kelder asub Vihula mõisa peahoone ja valitsejamaja vahelisel haljasalal,ojapoolses osas,kõrgem küngas. Peahoonest ca 100m.

Kindlad andmed puuduvad, jäädes klassitistlike rajatiste hulka (19.s.)