Mälestise nimi Vihula mõisa palmimaja

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis.

Mälestise kirjeldus

Klassitistlikus stiilis end. Palmimaja on küllaltki hästi proportsioneeritud ehitis, mitmete toredate stiilsete elementidega. Kõrge poolkelpkatusega kaetud S-kivi. Tiikide poolt kõrge soklikorrusega.(hoone kirdepoolne osa)

Teenijatemaja nr 2 asub mõisa südamikus.
Teenijatemaja 2, endine palmimaja, jääb mõisa peahoonest ca 2om kirde suunas, asub mõisa peahoone ette jääva haljasala ääres.

Ehit. 1831. Hävis 1982.a. tulekahjus. Rekonstrueeritud 20.s. lõpul.