Mälestise nimi Vihula mõisa möldrimaja

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Möldrimaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Möldrimaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis.

Mälestise kirjeldus

Väike, ühekorruseline, krohvitud viilkatusega paekivihoone. lihtsa fassaadilahenduse ja viimistlusega.

Mälestise asukoha kirjeldus

Möldrimaja asub Vihula mõisa südamikus, parkimisplatsi ääres. Jääkeldrist põhja pool. Vesiveski kõrval.

Mälestise ajalugu

Ehit. 18.s. Mõningatel andmetel eksisteeris juba 1732.a., mil sinna pandi elama mõisa rätsep. Vihula möldritest on mõned nimeliselt teada juba 17.s. keskpaigast. Nii näiteks on 1655 siin möldriametiti pidanud Josti Jürgeni nimeline päristalupoeg