Mälestise nimi Vihula mõisa viinaköök-nuumhärgade tall

Märksõna(14)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall, Tootmishoone, Viinaköök, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis. Hoone kuulub oma tüübilt nii-öelda arhailiste viinavabrikute hulka, milliseid on Eestis säilinud suhteliselt vähe.

Kirjeldus

Kogukaim hoone kogu kompleksis. Massiivsete paekivist üldvormidega, mida katab kõrge poolkepkatus, omades eenduvat risaliiti, kus asetseb sissepääsuuks.

Ajalugu

Piirituse põletamisest on andmeid juba 18.s. keskpaigast. Praegune kogukas viinavabrik pärineb 19.s. II v. Hiljem ümberehitatud tööliskorteriteks.