Mälestise nimi Vihula mõisa karjalaut

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Laut, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Maalilisemaid ja suuremaid Lahemaa mõisakomplekse. Rohkearvuliste (säilinud üle 20 hoone) ja mitmest eri ajastust pärinevate kõrvalhoonetega mõis.

Mälestise kirjeldus

Pikk, poolkelpkatusega laudahoone, mille fassad on liigendatud väikeste pealt segmentkaarsete akendega.
Teine, kokku kolmest laudast koosnev kompleksi, hoonetest oli varem nuumhärgade tall, hiljem tööhobuste tall on samuti krohvitud paekivihoone poolkelpkatusega. Suurted aknad on hilisemate ümberehituste tulemus.

Vihula mõisa laut asub mõisa majandustsoonis, mõisa peahoonestloodes.
Sagadi poolse mõisasse sissesõidutee alleest põhjapoolse asfalttee ääres.

Mälestise ajalugu

1800 olid loomalaudad veel puidust. Praeguseni säilinud hooned olid kaardile kantud juba 1820, seega jääb nenede ehitusaeg sinna vahemiku. Suuremale ümberehitusajale 1877.a. viitab dateerimistahvel. Viimane suurem ümberehitus on toimunud 1952.a. rekonstrueeritud 20.s. lõpul.