Mälestise nimi Inju mõisa peahoone

Mälestise tunnus

Neorenesanss-stiilis härrastemaja parimaid näiteid Eestis. Hoone, mis on säilitanud suures osas oma mõisaaegse interjööri.

Kirjeldus

Neorenessanss-stiilis, kogukas peamiselt 1, osaliselt kahekorruseline puhtalt laotud kollasetoonilistest paekivikvaadritest. Esifassaadi keskel on kolme kõrge avaga kaaristu, sellest vasemal kõrgem 2-korruseline, paremal madalam risaliit, tagafassaadil avar lahtine veranda. Kujunduses on olulisem osa laiadel räästa- ja vahekarniisidel, aknaid vormivail kaarfrontoonidel. Üldist massiivsust rõhutavad 4-tahulised dekoratiivsed tulbad katuse nurkadel. Ruumikavatise keskmeks on suhteliselt pikk ja kitsas vestibüül, mille ühes otsas on trepp. Valdavalt neorenessanslik intejöörikujundus on säilinud suhteliselt terviklikult (mitmes ruumis ornamentaalsed laemaalingud, kasettpaneelid jne.)(EA)

Ajalugu

Palazzotaoline härrastemaja valmis 1894. Hoones on asunud lastekodu. Praegusel hetkel on kasutuses eramõisana.