Mälestise nimi Inju mõisa ait 1

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpilise mõisaansambli kõrvalhoone näide

Kirjeldus

2-korruseline, historitsistlikus stiilis, viilkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga kivist aidahoone. Hoone paikneb majandushoovis esifassaadiga mõisa peahoone poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on algselt olnud puidust. Hoone hallika krohviga kaetud fassaadil domineerivad heledad nurgaliseenid ja avasid ümbritsevad laiad dekoratiivsed ehisraamistikud. Nende kohal on hoone räästas profileeritud sarikaotsad. Hoone on ümber ehitatud elamuks.

Ehit. 19.s. IV v.