Mälestise nimi Inju mõisa kuivati
Ehitisregistri ehitis Meemaja / end.Inju mõisa kuivati (108042209)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpilise mõisaansambli kõrvalhoone näide

Mälestise kirjeldus

Suur, lameda eterniitkatendiga viilkatusega, krohvimata, lõhutud maakividest hoone. Nurkadel hamhuvad plokid on klombitud. Samasugused plokid katavad ka avade kaari. Silluste kivid klombitud trapetsikujulisteks. Otsafassaadis suur suur viiluuks ja kõrged aknad, mis omavad kõrgeid kaari.

Mälestise kirjeldus

Suur kahekordne kivihoone, mille müürid on laotud krohvimata lõhutud maakividest, nurkadel hambuvad plokid on seejuures klombitud. Samasugused plokid katavad ka avade kaari ja ääristavad neid. Silluste kivid on klombitud trapetsikujulisteks plokkideks. Müüritehnika on kõrge kvaliteediga. Hoonet katab väga lame ja laialt üleulatuvate räästastega viilkatus, millel sarikajalad kujundatud, samuti neid kandvate konsooltalade otsad. Uksed ja aknad on kaetud lamedate kaartega, va otsafassaadi viilus suur viiluuks ja seda ääristavad kõrged aknad, mis omavad kõrgeid kaari. Vaid osa aknaist külgfassaadis on asetatud korrapäraselt. Nad on kitsad ja väikesed. Hoonel on kaks kõrget korstent, üks tellistest, teine laudkorsten tuulutuseks. (Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Rakvere rajoon (kolmes köites).Köide I - nr-d. 1-50. 1976-78.)

Ehit. 20.s. algul.