Mälestise nimi Mõdriku mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Õppehoone /peahoone/ (108035199)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Raili Uustalu

Virumaa ühe esinduslikuma mõisaansambli erandliku arhitektuuriga härrastemaja

Mälestise kirjeldus

Osalt vasall-linnuse müüridele püstitatud härrastemaja on valminud kahes järgus. Varasem barokne suure mantelkorstnaga O-tiib, seejärel lihtsam klassitsistlikus lakoonilise fassaadilahendusega W-tiib. Hooneosad on seotud laia kolmeavalise kaaristuga läbikäiguga ja II korrusel sammasportikusena kujundatud sammasrõduga väravahoonega. Fassaadid kujundatud profileeritud karniisidega ja soklikorruse rusteeringuga, peauks(19.s.). Sisekujunduses valitseb hilisklassitsism. Tähelepanuväärsemad ruumid on poolümara põhiplaaniga skulptuuriniššide ning trafarettmaalingutega vestibüül ning suur saal tahveldisteks liigendatud seinte ja neorenessansliku stukkdekooriga ning O-osa kaminaga saal. (arh. mälestise pass, 1984; EA)

Mälestise ajalugu

Valminud esialgsel kujul juba 18.s. lõpukümnetel. Kaulbarside valdusajal. Järgneva aastasaja jooksul korduvalt laiendatud, suuremad ümerehitused 20.s. algul.
Pärast sõda oli häärberis Vinni NST õppehoone.
(arh. mälestise pass, 1984)