Mälestise nimi Hauasammas tuletõrjujatele, K. Lüüs (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Skulptuur, Reljeef, Hauatähis, Hauasammas.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka arhitekti Karl Lüüsi poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis

Kirjeldus

Kõrge punasest graniidist memoriaalsammas, esikülje tondobareljeefil last süles kandva tuletõrjuja kujutis

Tuletõrjekalmistu vanas osas

Muinsuskaitse all alates 1978 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 67

Materjal: graniit.
Autor, valmistamise koht: arhitekt Karl Lüüs
Dateering: 1935
Mõõtmed: sammas 348 x 60 x 90 cm (inventariseerimisandmeil, K. Laane, 1971), samba alusplaat ca 85 x 70 cm, kõrgus ca 30 cm; sokkel ca 116 x 130 cm, kõrgus ca 40 cm; esiplokk ca 230 x 62 cm, kõrgus maapinnalt ca 37 cm, tondo Ø ca 90 cm, paksus ca 33 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): üleni kaetud vetikaga, sokliosa ja esiplokk sammaldunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): tuletõrjekalmistu kunstipärasel sepisväraval pealiskiri: JUMALA AUKS LIGIMESE KAITSEKS; selle kohal tuletõrje sepisembleem tamme- ja loorberilehtedest pärjas (varemalt ažuursena)