Mälestise nimi Vinni mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mõisakompleksi kuuluva vabakujundusliku pargi näide.

Mälestise kirjeldus

Park on vabakujuline. Paikneb hoone ümber hoonest laugjalt laskuval alal. Härrastemaja ees asub võrdlemisi suur vaba piirjoonega esiväljak. Härrastemaja taga asus varem suurem aed ehisaia osadega, mille asemele on rajatud elamurajoon.
Algne teedevõrk on täies ulatuses ümberehitatud uut planeeringut arvestades. Kahelt küljelt piirab parki maantee.
Lähipark läheb üle Vinni tammiku parkmetsaks. Tammik on kujunenud 300-400 aastat tagasi, praeguste tammede vanus on 250-270 aastat, puud on üle 20 meetri kõrged, ümbermõõt kuni 4,2 meetrit.
Valitsevaks puuliigiks on tamm, pärn, vaher, on ka vähesel määral kuuski, kõrvalhoonete vahel saari.
(pargiankeet, 2002)

Mälestise ajalugu

1783. aasta asutati Vinni, pärast Johann Dietrich von Rennenkampffi surma, Johann Dietrichsteini nimeline aadlipreilide pansionaat, mis 1806. aastal muudeti kooliks ja kasvatusasutuseks. Ilmselt sellel ajal algas ka lähipargi kujundamine ja veelgi hiljem tammiskust metsapargi kujundamine ja sinna teedevõrgu rajamine.
Kuna Kool oli Vinnis ka 20.s. on täiendusistutusi tehtud pidevalt.